Formgjutning – tips och råd

I Sverige så händer det en hel del inom tillverkningsindustrin. Med formgjutning så tar man fram delar som ska användas inom tillverkningen såväl som de komponenter som blir till det som man faktiskt tillverkar. Det här är en mycket spännande process och numera så finns kunskapen som gör det möjligt att kombinera olika slags material i gjutningsprocessen, som till exempel plast, gummi och metall. Det här innebär att man kan få en komplett process från en och samma verkstad.

Formgjutning av mjukt och hårt

För att gjuta i olika material så måste man alltid ha en mjuk massa som man kan hälla eller på annat sätt få in i en form. Massan får stelna och sedan är det bara att plocka ut den färdiga komponenten. Man kan använda formgjutning för en mängd olika material och den här tillverkningsmetoden är mycket vanlig för polymera material såväl som för metaller. Gummiringar, gummislangar såväl som delar i metall gjuts fram på ett smidigt och effektivt vis. När en verkstad klarar av både gummi och metall så kan man få fram verktyg och delar som inkluderar både och. Man gjuter helt enkelt plasten och gummit direkt på metallen på ett fantastiskt sätt. Det här ger verktyg som kan användas manuellt på ett bekvämt sätt.

Tillverkning av formar

Det är också vanligt att företag som erhåller formgjutning skapar sina egna formar. Många gånger så behöver man ju unika mönster där formen samtidigt ska gå att plocka av utan problem. Det här kräver speciell teknik. Dels så måste den kunna fyllas utan att det uppstår hålrum och bubblor och dels så ska man kunna få ut den färdiga gjutningen på ett smidigt sätt. Med engångsformar så blir det ofta enkelt då man inte bryr sig om att själva formen förstörs. Inför ett nytt projekt så får man helt enkelt ta ställning till om det kommer att löna sig med en permanent form eller inte.

Med tanke på att själva formen är så viktig så bör man vända sig till en verkstad som kan utveckla rätt typ av form för gjutningen. Det här gör att produktionen får en högre kvalitet och effektivitet. Det gör att man spar på tid och på pengar.

Efterbehandling

Efter en formgjutning så kan man behöva efterbehandla den del som man har tagit fram. Även om den är gjord i aluminium som rent praktiskt inte kräver ytbehandling så kan man vilja lägga till färg och lack. Dessutom så kan det bli aktuellt med legoarbete för en färdig produkt. Vissa verkstäder klarar även av montering annars så jobbar man förstås med underleverantörer som klarar av den efterbehandling som krävs. Med bra formgjutningsteknik så ska man ha fått perfekt precision så att ytterligare arbete med komponenten blir enkelt.

Formgjutning ska inte blandas ihop med formblåsning. Det är en helt annan sak.

En reaktion på ”Formgjutning – tips och råd”

  1. Pingback: gjuta i betong tips | vardagsrummobler.com

Kommentarer är stängda.