I en stad så ser man betong vart man än går. Hus, trottoarer, vägar och annat är framtaget med hjälp av betonggjutning som för det mesta görs direkt på plats. Det här är en gammal teknik där man blandar cement med sand och vatten samt andra ämnen för att få en massa som då den stelnar kallas för betong. Det här materialet är otroligt viktig i en tid då vi hela tiden behöver bygga nytt och reparera. Betongen är ett bra alternativ på så många olika sätt och vis, och den innebär att man får strukturer som håller länge.
Betonggjutning för byggen
När man ska bygga så är betongen en naturlig del av arbetet. Här får man använda sig av betonggjutning på plats. Betongen blandas på en betongfabrik och sedan transporteras den till bygget. Här kommer man ofta att stå där man ska hälla ut betongen i ramar som har lagts ut. Sedan är det mycket manuellt arbete som gäller där man kommer att jämna till och se till att man får de golv, väggar och andra ytor som ska skapas med hjälp av betongen.
Bättre betong
Numera så använder man sig av tillsatser för att få en bättre betong. Dessa ser till att betongen får en högre tålighet och att den håller längre. Man undviker till exempel luftbubblor och tillsätter plaster för att se till att bränder kan hanteras utan att betongen exploderar av vatten som kan ha letat sig in i den. Metoden för att gjuta i betong är densamma idag som för hundra år sedan men betongens beståndsdelar har förändrats liksom tekniken för att sprida den. Även om man jobbar manuellt så har man numera hjälp av robotar och maskiner som gör att man slipper tunga lyft.
Utvecklingen fortsätter och man jobbar hela tiden med att få fram bättre betong. Det handlar förstås till stor del om de tillsatser som man arbetar med. Det här gör att nya byggen där man gjuter husets delar i betong blir bättre. Man ökar hållbarhet och skapar en bättre miljö för de människor som ska vistas i huset. Bättre betong ger hus, gator och trottoarer som är säkra och trivsamma.
Betong och säkerhet
Nu handlar säkerheten inte bara om de färdiga produkterna. Det gäller förstås att kunna jobba med betongen på ett säkert sätt. De som ska hantera betongmassa måste vara försiktiga för det kan vara farligt att få massan i ögon eller på huden. Därför använder man sig av skyddskläder då man arbetar med betonggjutning. Med god kommunikation och tydliga säkerhetsföreskrifter så kan arbetslag se till att byggen blir klara i tid utan att man minskar på säkerhet. Det här gäller också på verkstäder där man gjuter fram betongkomponenter som sedan ska transporteras vidare för montering.
En reaktion på ”Gjuta i betong – tips och trix”
Kommentarer är stängda.