Pressgjutning – tips och råd

Gjutningstekniken har gått framåt under senare årtionden och det finns en rad olika metoder för att forma metaller och andra material. När man talar om pressgjutning så handlar det om en arbetsmetod där man pressar metall som smälts in i en form. Pressningen leder till att man får en riktigt fin precision som gör att man kan ta fram tunnare komponenter med detaljrikhet. Nu ska man dock vara medveten om att metoden är ganska dyr vilket gör att man inte väljer den till varje metallbearbetningsprojekt.

Fördelar med pressgjutning

Fördelarna med pressgjutningen är många. Om man ska lista några av de viktigaste så är dessa:

  • Hög måttnoggrannhet
  • Tunn tjocklek på delar som tas fram
  • Hög nivå på ytfinhet
  • Mindre behov av bearbetning
  • Tät gjut-hud
  • Fungerar för flera olika metaller
  • Kan innebära en lägre produktionskostnad

När man ser att de här fördelarna gäller så är pressgjutning ett mycket gott alternativ och då tjänar man på att välja denna teknik. I och med att tekniken är så pass populär så forskas det en hel del i hur man kan lösa problemen med engångskärnor som faller sönder då man producerar. I framtiden lär man ha kommit på lösningar på detta varpå pressgjutningen kommer att bli billigare än vad den är idag.

Material som kan gjutas

Man kan förstås gjuta en rad olika material och det är inte bara metaller som gjuts till färdiga komponenter. Det går även att gjuta betong, gummi och annat som kan forma en massa som får stelna. Med pressgjutning så ser man dock mest på metaller och det är vanligt att man jobbar med aluminium och legeringar av tenn, zink, magnesium och bly. Aluminium är populärt eftersom detta material ger ett så fint motstånd mot rost. Inom industrier som fordonsindustrin så är detta och hög hållbarhet ett måste för att man ska få fram fordon som håller måttet och lever upp till kundernas förväntningar. Till flygplan så pressgjuter man hela delar av aluminium för att detta ger den kvalitet som man behöver för att leverera säkra modeller.

När bör man pressgjuta?

Eftersom pressgjutningen är så pass dyr att arbeta med så är detta inte en metod som man använder sig av för en enkel detalj eller två. I och med att verktygen som ingår i produktionsprocessen är dyra att köpa in och att underhålla så gäller det att ta fram stora volymer och serier för att pressgjutning ska löna sig. Man ser alltså på totalekonomin då man försöker avgöra om denna metallbearbetningsmetod blir den bästa. Som kund så ska man alltså vända sig till en verkstad som kan ge ett ärligt svar vad gäller kostnader så att man inte väljer fel produktionsteknik för att man inte vet bättre.