Prototyptillverkning som fungerar

Innan man drar igång produktionen av en detalj eller produkt så måste man veta precis vad som kommer att komma ur verkstadsmaskinerna och hur man ska efterbehandla och montera för att få det resultat som förväntas. Det är klart att man kan göra mycket med hjälp av en dator som kan simulera tillverkningsprocessen och visa en modell i 3D. Det här blir dock aldrig lika verklighetsförankrat som en prototyp som är en fysisk kopia av slutprodukten. Med prototyptillverkning så tar man fram ett exemplar av det som ska tillverkas. Det finns prototyptillverkare som är specialister på material som metall, och så finns det företag som kan jobba med spännande ny teknik som till exempel 3D-skrivare för att ta fram billigare prototyper för vilken industri som helst.

Syfte med prototyptillverkning

Man kan faktiskt ha flera olika anledningar till att vilja ta fram en prototyp. Det är inte alltid så att prototyptillverkning är till för att se om ritningar och programmeringar ger rätt dimensioner. Med prototyper så kan man testa saker som:

  • Materialets förmåga och hållbarhet
  • Passform
  • Läsbarhet då det handlar om text och tryck
  • Användarvänlighet

På så vis så kan man komma fram till om det eventuellt går att byta ut en redan existerande komponent till en annan som kanske består av ett nytt material eller som har en ny form som innebär en besparing. Därmed kan man se prototyptillverkningen som viktig även då man vill förfina en produkt eller utveckla en arbetsprocess med nya verktyg som är specialtillverkade för sitt syfte.

En verklig kopia

En exakt kopia som fungerar i verkligheten kan ofta behövas då man måste testa om den kommer att passa. En så liten sak som en ny skruv som ska passa in i en viss form måste ju testas på riktigt och inte bara i teorin. Här kan man inte använda sig av en pappersmall och kanske heller inte av enklare gipsmodeller som man kan få från de moderna 3D-skrivarna. För att kunna testa så får man alltså ta fram prototypen precis så som man sedan tänker sig att resten av produktionen ska fungera. Det här kan man göra med hjälp av en kopia som man redan har eller med hjälp av en ritning. På en bra verkstad så kan man ganska snabbt fatta galoppen och ta fram en ny del med hjälp av information som man får från ritning, fysiskt exemplar eller en gänga där till exempel en skruv ska passa in. En verklig kopia tar man sedan med sig och testar för att eventuellt justera eller för att sedan tillverka precis som den är. I det här läget så kan det vara en stor fördel att man jobbar med en prototyptillverkare som också kan ta hand om själva produktionen då all programmering redan finns på plats så att man slipper börja om från början med ett nytt företag. Alternativet är att företaget som tar fram prototyperna samarbetar med en verkstad som sedan kan ta över informationen och snabbt dra igång produktionen med rätt format.

3D-skrivare

En ny industri som blir allt viktigare för tillverkning av prototyper är 3D-skrivarindustrin. Det här är ett mycket spännande område. Man kan numera skriva ut en del i 3D-format. Det här görs snabbt och många gånger så kan man scanna in den del som ska skrivas ut och få ett exakt mått och format. Delarna som kommer från en 3D-skrivare är oftast gjorda av ett sprödare material men i takt med att utvecklingen av industriproduktion går framåt så förfinas tekniken så att man kan skriva ut i olika material. Det här spar tid och pengar och det ger möjligheten att testa på sätt som tidigare inte var möjligt.

Stor eller liten upplaga

När man ser på kostnader för en prototyp så måste man förstås betänka kostnaden för den samlade produktionen. I det fallet att man bara ska ha ett eller två exemplar så behöver man ju inte sitta och testa med prototyptillverkning men för stora volymer så kan detta verkligen vara en stor hjälp. När man vänder sig till en prototyptillverkare så ska man kunna få en offert där själva produktionen inkluderas. På så vis så kan man ta ställning till om det kommer att löna sig med testet eller om man kanske ska komma fram till rätt format och layout på annat sät